Officiële opening

Het heeft even op zich laten wachten, maar “de brug in de Millingerwaard” wordt eindelijk officieel geopend op zaterdag 20 april 2019, toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Uiteindelijk is het een wandelkade in plaats van een brug geworden, maar Kees Nuijten, de initiatiefnemer, zou ook hier erg blij mee zijn geweest.

Eerst zal er een lezing gegeven worden, waarna een wandeling naar de wandelkade gemaakt zal worden. De officiële uitnodiging staat hieronder, deelname is gratis. Klik na het lezen van de uitnodiging niet meteen weg, want erna volgt een korte terugblik op alle ontwikkelingen rond dit initiatief.

De wandelkade zal de benaming ‘De dam van Nuijten’ krijgen, als herinnering aan Kees.

Mijn moeder en ik hopen jullie allemaal te zien tijdens de Koffiesalon. We weten zeker dat Kees erg blij zou zijn met het resultaat, en hopen dat veel mensen in deze vreugde delen.

– Marit Nuijten (dochter van Kees)

“Koffiesalon houdt je in beweging…

In plaats van op donderdag de 18e, verwachten we jullie op zaterdag de 20e april in de Waard rond een uurtje of elf. Met stevige schoenen, bestand tegen eventuele modder. We zijn zo’n anderhalf uur onderweg met onderstaand programma:

Twan Teunissen (boswachter van Staatsbosbeheer) vertelt over de stand van zaken in de Millingerwaard. De gebiedsinrichting nadert voltooiing. Wat zijn de laatste aanpassingen en welke ingrepen gaan nog plaatsvinden? Na deze korte introductie lopen we met de groep naar de uiterwaard voor een onthulling bij de wandelkade.

Onze dorpsgenoot Kees Nuijten lanceerde in 2015 met zijn blog en in de koffiesalon het idee om een uitgekiende doorsteek voor wandelaars te realiseren. Zijn idee kreeg daardoor brede steun. Zijn plan is uitgevoerd en dat willen wij deze zaterdag vieren met iedereen die een handje heeft geholpen bij de realisatie.

Na afloop een lekker kop soep van Hjalmar? Laat ons vooraf even weten of je daaraan mee doet aub? Gewoon een e-mail naar info@why-not.nu : soep graag 2 personen.

Namens Koffiesalon, Ton & Geert”

Aan het realiseren van de wandeldam gingen een hoop stappen vooraf, en er zijn een hoop verschillende partijen bij betrokken het geweest. Het initiatief begon bij Kees Nuijten, tevens de maker van dit blog. 

29 mei 2015; Deze website wordt online gezet door Kees Nuijten

In deze blog wil ik als bewoner van Kekerdom daarom een actie starten om de toegankelijkheid van de “nieuwe” Millingerwaard voor wandelaars te verbeteren. Bovendien kunnen de paden op een aantal plekken met weinig inspanning veel aantrekkelijker worden gemaakt voor de wandelaars.

De wandelmogelijkheden moeten uitgebreid worden, de paden moeten paadjes worden.

Zoals voor 2014 zal het nooit meer worden. Maar het kan beter! Veel beter.

Kees geeft in zijn blog achtergrondinformatie en houdt iedereen op de hoogte van alle ontwikkelingen door middel van het tekenen van prachtige kaarten en duidelijke toelichting.

18 mei 2017; Koffiesalon

Tijdens deze editie van de Koffiesalon vertelde Kees in de Waard van Kekerdom hoe  het idee voor de brug is ontstaan en hoe het er op dat moment voor stond. Johan Bekhuis verhaalde beknopt nog eens de voorgeschiedenis van de Millingerwaard als voorbeeldgebied voor natuurontwikkeling in Nederland. Vervolgens kwamen de huidige plannen en werkzaamheden ter sprake. Na deze inleiding trok het merendeel van het gezelschap mee de uiterwaard in, op weg naar de locatie voor de brug, of beter gezegd: de dam met wandelpad. Tijdens de wandeling werd door Johan, Luc Oteman en Kees  gewezen op wat er allemaal te ontdekken is. De verhalen gingen over bevers, de historie van Kekerdom, waterveiligheid en uiteraard “de brug”. Kees keek terug op een levendige en geslaagde excursie. 

8 september 2017; Laatste blogbericht van Kees

(…)

Zoals velen van jullie inmiddels weten, werd bij mij in 2014 een melanoom gevonden. Het punt is gekomen, dat mijn gezondheid me dwingt om te stoppen met dit blog.
Graag wil ik iedereen bedanken voor de vaak prachtige reacties en steun. Speciaal wil ik Johan Bekhuis (Kekerdom) en Lei Willems (SBB) bedanken voor hun steun en meedenken.

Ik vraag jullie, lezers van dit blog, om je in te blijven zetten voor een afwisselende wandelronde in de Millingerwaard: voor de bewoners van ons fijne dorp, die zich gelukkig mogen prijzen nog echte natuur onder handbereik te hebben, terwijl een groot deel van ons land versnippert en verandert in een groene woestijn. Voor alle bewoners in deze prachtige regio en ver daarbuiten. Maar laat het wel een wandelverbinding zijn met alle respect voor een rijke en boeiende gemeenschap van planten en dieren, die elders hun plek aan het verliezen zijn. Wat dat aangaat: vergeet ook niet onze prachtige dijken, rijk aan bloemen en insecten, inmiddels ook uniek in dit land. We zijn echt bevoorrecht hier te kunnen wonen.

Geniet van onze natuur, en prijs je gelukkig.

14 april 2018; Goed nieuws over de voortgang

(…)

Staatsbosbeheer heeft overlegd met verschillende aannemers en de conclusie was dat het bouwen van een kade mogelijk is. Rijkswaterstaat moet nog wel toestemming geven, maar als dit gebeurd wordt hij tegelijk met de stroombaangeul aangelegd. En die is als het goed is al op 1 oktober 2018 af. Dit zou dus betekenen dat er volgende zomer, of misschien al deze herfst, over gewandeld zou kunnen worden.

(…)

Een van de redenen dat de kans op een wandelkade steeds groter wordt, is de inzet vanuit de gemeenschap. Kees Nuijten, de oprichter van deze blog, was een van de grotere voorvechters voor een extra toegang tot de Millingerwaard na alle graafwerkzaamheden. Helaas heeft hij dit goede nieuws niet meer mee mogen krijgen, omdat hij in oktober overleden is aan zijn ziekte. Daarom lijkt het mij een mooi gebaar om deze inzet niet onopgemerkt te laten. Hoe (en of) dit gedaan wordt is natuurlijk aan de uitvoerende partijen, maar een van de ideeën die geopperd is, is bijvoorbeeld om een bordje bij de kade te plaatsen.

Of dit uiteindelijk gebeurt of niet: Kees zou al hartstikke blij zijn met het bestaan van de kade en dat lijkt mij een mooie manier om dit bericht af te sluiten.

– Marit Nuijten (dochter van Kees)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s