Weer een stap dichterbij

Met de lente die nu toch echt begonnen is, wordt het ook steeds aantrekkelijker om er weer in de natuur op uit te trekken. Het zonnetje erbij, de jas gewoon nog thuis aan de kapstok en veel planten in de bloei; veel mooier wordt het niet. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om de Millingerwaard in te trekken voor een wat kortere wandeling zonder op en neer te hoeven lopen. Maar gelukkig is er goed nieuws, want de kans dat er een wandelkade komt om dit mogelijk te maken is behoorlijk aanwezig.

Staatsbosbeheer heeft overlegd met verschillende aannemers en de conclusie was dat het bouwen van een kade mogelijk is. Rijkswaterstaat moet nog wel toestemming geven, maar als dit gebeurd wordt hij tegelijk met de stroombaangeul aangelegd. En die is als het goed is al op 1 oktober 2018 af. Dit zou dus betekenen dat er volgende zomer, of misschien al deze herfst, over gewandeld zou kunnen worden.

Zoals al eerder vastgesteld zou de kade bij de Lange Paol komen te liggen. Dit is dichtbij een aantal gebieden waar bevers zitten, en ook nog eens goed te bereiken met het ov, de fiets of de auto, zodat iedereen de kans krijgt om te genieten van de Millingerwaard. Ook zal er een duiker in de kade komen, om te zorgen dat bepaalde delen van het gebied niet volledig droog komen te staan.

Dat het een kade wordt, betekent natuurlijk dat het bewandelbare gedeelte op een vaste hoogte ligt. Als de waterstand dus hoger is, bijvoorbeeld door smeltwater vanuit de bergen, kan het dus zo zijn dat de kade niet toegankelijk is. In de zomermaanden en de herfst zal de kade meestal wel begaanbaar zijn. Dit is natuurlijk jammer, maar hier is helaas niets aan te doen; normale wandelpaden kunnen soms ook overstromen. De echte avonturier laat zich hier natuurlijk ook niet door tegen houden, want als de zon schijnt ben je zo weer opgedroogd én een avontuurlijke ervaring rijker.

Meer informatie is te vinden op de site van Staatsbosbeheer: https://millingerwaard.staatsbosbeheer.nl/nieuws/964364.aspx

Een van de redenen dat de kans op een wandelkade steeds groter wordt, is de inzet vanuit de gemeenschap. Kees Nuijten, de oprichter van deze blog, was een van de grotere voorvechters voor een extra toegang tot de Millingerwaard na alle graafwerkzaamheden. Helaas heeft hij dit goede nieuws niet meer mee mogen krijgen, omdat hij in oktober overleden is aan zijn ziekte. Daarom lijkt het mij een mooi gebaar om deze inzet niet onopgemerkt te laten. Hoe (en of) dit gedaan wordt is natuurlijk aan de uitvoerende partijen, maar een van de ideeën die geopperd is, is bijvoorbeeld om een bordje bij de kade te plaatsen.

Of dit uiteindelijk gebeurt of niet: Kees zou al hartstikke blij zijn met het bestaan van de kade en dat lijkt mij een mooie manier om dit bericht af te sluiten.

– Marit Nuijten (dochter van Kees)

3 gedachtes over “Weer een stap dichterbij

 1. Heel mooi dat Marit dit estafettestokje van Kees heeft overgenomen.
  Mooi gedaan Marit !!!

  Wij blijven met een groep Kekerdomse betrokkenen de ontwikkelingen op de voet volgen en hebben korte lijnen met het projectteam van Staatsbosbeheer.
  Ons doel is het idee van Kees gerealiseerd te krijgen.
  Kees kwam voor ons belang op, nu komen wij op voor zijn idee.
  Marit, je kunt op ons rekenen.

  groet
  Johan Bekhuis

  Like

 2. Mooi gebaar dat je de rol als schrijfster van je vader overneemt. Kees zal er trots op zijn.
  Alle wandelende poldermensen zullen het toejuichen als het idee van Kees wordt uitgevoerd, nl ook korte rondwandelingen maken.
  Hartelijke groet en veel succes
  Ans Stinnissen

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s