Het water mocht even stromen

fotografenbelangstelling

Staatssecretaris van Dam mag aan de slag met een graafmachine

In het najaar volgt de echte opening en een excursie voor de Kekerdommers…

Vandaag is de hoofdgeul feestelijk geopend door staatssecretaris van Dam. Met een graafmachine werd in de dam die de Millingerwaard scheidt van de Waal een opening gegraven, waardoor er water –even– vanuit de hoofdgeul de Kaliwaal in kon stromen.
Dhr. Pieter van Vollenhove zou de opening aanvankelijk verrichten, maar heeft op het laatste moment moeten afzeggen omdat bij hem een melanoom moest worden verwijderd.

Deze tijdelijke opening was bedoeld voor een beperkt gezelschap van genodigden en direct betrokkenen. In het najaar zal een bijeenkomst worden georganiseerd voor alle Kekerdommers en voor andere omwonenden, met de mogelijkheid voor een excursie.

de bovenbazen
Bestuurders en deelnemers aan het project worden toegesproken door boswachter Thijmen van Heerde

… en over een week gaat het water echt stromen!

Het water in de rivier en Millingerwaard staat nu erg laag. Maar in de Millingerwaard staat het nog net iets hoger, zodat het water zich toch een weg naar de Kaliwaal kon banen, toen de dam werd doorgraven.
Het water mocht even stromen, maar na afloop van de ceremonie werd de opening in de dam onverbiddelijk dicht gebulldozerd: het werk aan de hoofdgeul is immers nog niet af. Naar verwachting zal dat deel van het werk over ongeveer een week worden afgerond [dus niet dit najaar, zoals ik eerder schreef]. Dan verdwijnt de hoge toegangsdam definitief en kan het water vrij in- en uitstromen.

het water stroomt
Het water uit de Millingerwaard mocht voor even de Kaliwaal instromen. In het najaar verdwijnt de grote dam echter definitief.

Een gedachte over “Het water mocht even stromen

  1. Hallo Kees,
    Je bericht klopt niet helemaal. De dam is inderdaad na de opening weer dicht gegooid, maar dat heeft een praktische reden. De vrachtwagens die het zand van de dam naar de schepen moeten brengen, moeten wel over de dam kunnen rijden. Naar verwachting is over een week de hele dam afgegraven en verdwenen. Dat is dus niet pas in het najaar, zoals je schrijft. Zou je dat in je bericht even aan willen passen? Dank alvast.
    Marcel van Dun – woordvoerder Staatsbosbeheer

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s