Industrieel erfgoed

 

Overkapping

Een industrieel monument op de hoogwatervluchtplaats: voor wie?

Vorig jaar is men begonnen het terrein van de Beijer te saneren. Het terrein wordt moeilijk bereikbaar, het ligt straks namelijk aan het eind van een schiereiland. Het vormt daarom een ideaal rustgebied voor wild. Bovendien wordt het voormalig bedrijfsterrein een hoogwatervluchtplaats waar dieren naar toe kunnen vluchten bij hoog water.

De schoorsteen en de overkapping die er nog staan, restanten van de voormalige steenfabriek, zijn bestempeld als industrieel erfgoed. Maar van de vroegere steenfabriek is eigenlijk alleen de schoorsteen over gebleven. De ovens zijn verdwenen. Dat is erg jammer. De overkapping is bovendien tussentijds opgeknapt met moderne materialen. Niet bepaald een industrieel monument.
Verder blijkt de steenfabriek te zijn omgebouwd tot een open opslagloods, waar wind en elementen vrij spel hebben. Het verval van het dak is overigens al ingezet. Met elke storm brokkelt het verder af.

Overkapping en schade
Industrieel monument? De ovens zijn allemaal verwijderd, van de oude steenfabriek is eigenlijk nauwelijks meer wat over. Een reusachtige, treurige loods, waar het verval al is ingezet.

De afmetingen van de constructie zijn enorm: het hoogwatervrije terrein wordt voor een groot deel in beslag genomen door de treurig stemmende opslagloods. Dus of dat nou zo’n ideaal rustgebied is… En voor de veiligheid van de recreanten zal het op een of andere manier moeten worden afgeschermd.

Ik vraag me af of Staatsbosbeheer er zelf eigenlijk op zit te wachten om hier veel geld in te moeten steken. Want dat gaat tenslotte ten koste van het beheer van de natuur …en van een eventuele brug.
Enkele bewoners uit Kekerdom die hier hun jeugdherinneringen hebben liggen, omdat hun vaders lang geleden in de steenfabriek hebben gewerkt, kijken er nuchter tegenaan. Ja, een of ander monument ter herinnering zou zeker mooi zijn. Dat zou de schoorsteen kunnen zijn. Misschien met een stukje van het dak. Maar die gerenoveerde en weer vervallen, winderige loods roept ook bij hen geen warme gevoelens op.

Benieuwd wat de volgers van dit blog daarvan vinden.

 

3 gedachtes over “Industrieel erfgoed

 1. Het is er nu naar en kil, geen warm gevoel met ‘nostalgie’ wat met industrieel erfgoed wel zo behoort te zijn. Dus mensen vluchten er niet naartoe, ook niet voor iets wat er ooit was. Het grootste oude deel, inclusief de ovens en bijgebouwen, van de fabriek is verdwenen, alleen de toren en de onderbouw herinneren nog aan vroeger. Dat mag bewaard blijven voor de herinnering, de overlevering. Wel goed onderhouden, dan …..

  In Beuningen – en vast nog veel meer andere ‘baksteendorpen’ langs de Waal – hebben ze het anders aangepakt en kun je nog deels zien hoe het ooit was en hoe het nu tot een mooie woonruimte omgebouwd is. Dat is ruim voldoende voor de historie.

  Over mogelijke vluchtheuvels voor dieren durf ik niet veel te zeggen, maar veilig ben je niet onder de huidige dakpannen, dat is zeker.

  Laten we het geld besteden aan ‘het wandelrondje’, dus voor een brug, dam, trekpont, of wat dan ook dat ons in staat stelt om een rondje te wandelen door de Millingerwaard, zodat we niet tweemaal een halve maan heen en weer hoeven lopen.
  Dat is tenslotte goed voor de leefbaarheid van de dorpelingen en voor de levendigheid in en rondom het dorp. Goed voor de toekomst dus en goed voor een Vitaal Kekerdom.

  Like

 2. Ik ben het helemaal met Jos en Kees eens. Geen gelden aan besteden, maar investeren in ruimte voor de flora en fauna is een prima initiatief die waarschijnlijk minder euro’s kost.
  Groeten en succes
  Ans Stinnissen

  Like

 3. Kees, je hebt helemaal gelijk. Alsof het ‘De ark van Noah’ zal worden! Zie je het al voor je; vossen, reeën, runderen, konijnen, ganzen en paarden gezellig bij elkaar. Mijn vader zou zich rot hebben gelachen. Hij woonde vroeger op Klaverland en bij hoog water verzopen die konijnen gewoon omdat ze natuurlijk de weg niet wisten naar zo’n zogenaamde hoogwatervluchtplaats. Die bleven in de struiken zitten totdat ze er uitvielen. Ik mag barsten dat ze eerdaags nog wegwijsbordjes gaan plaatsen!
  Dat er een hoger gelegen stukje grond overblijft voor de runderen en paarden is natuurlijk prima maar dat kan zonder overkapping en dus goedkoper.
  De restanten zijn inderdaad een aanfluiting. Het is wachten op ongelukken. Gewoon afbreken en alleen de pijp laten staan. Dan kun je tenminste nog iets van de geschiedenis van de Kekerdomse Ward zien, want verder is zo ongeveer het hele gebied inmiddels veranderd in weer zo’n aangelegde ‘tupperware-natuur’ waar onder andere de bewoners van Kekerdom niets meer van herkennen.
  Op zo’n manier kun je overal een natuurgebied creëren, lijkt mij.

  Jos van Deursen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s