Op bezoek bij K3 Delta

k3delta
(foto: K3 Delta)

De brief die door Vitaal Kekerdom (zie vorig bericht) naar verschillende instanties is verstuurd, heeft geleid tot een uitnodiging door K3 Delta. In de brief werd het belang van de Millingerwaard voor onze gemeenschap helder samengevat. Eerder had Staatsbosbeheer via de mail al positief gereageerd op de brief uit Kekerdom.

Bemoedigend gesprek

Het gesprek vond vorige week dinsdag plaats op het hoofdkantoor van K3 Delta te Elst. Uit Kekerdom waren Gaby Haukes, Johan Bekhuis en ikzelf gekomen. Ook de projectmanager voor de Millingerwaard van SBB, dhr. Lei Willems, was aanwezig. Dat dit onderwerp door aannemers wel degelijk serieus wordt genomen, bleek uit het feit dat de directeur van K3 Delta zelf was aangeschoven bij de ‘Millingerwaard-medewerkers’ van het bedrijf. Van de Wetering/Boskalis was helaas verhinderd.
Bij het overleg over onze wens voor een nieuwe wandelverbinding in de Millingerwaard waren de aannemers tot op heden niet rechtstreeks betrokken. Dinsdag bleek dat K3 Delta sympathiek staat tegenover dit initiatief. Die betrokkenheid is zonder meer waardevol. Uiteindelijk is de aannemerscombinatie er namelijk verantwoordelijk voor dat als het werk in de Millingerwaard is afgerond, de inrichting aan de voorwaarden van Rijkswaterstaat voldoet. Vanuit hun expertise en kennis kunnen en willen ze creatief meedenken.

De olifant in de kamer

Maar hoe goed welk overleg dan ook verloopt, steeds staat er een olifant in de kamer: Rijkswaterstaat. Deze keer werd het beestje dan toch wel opgemerkt.
De twee belangrijke zaken die steeds om de hoek komen kijken bij de aanleg van een wandelverbinding zijn – nog eens samengevat – de financiering (zowel aanleg als onderhoud) en de waterveiligheid. De financiering lijkt niet het probleem te zijn. Verschillende instanties en organisaties hebben al te kennen gegeven substantiele bedragen te willen doneren voor de oversteek in de Millingerwaard.

Maar de onzekere factor is nog steeds de waterveiligheid. Rijkswaterstaat, die daarover het laatste woord heeft, is daar zeer strikt in. Spijtig genoeg is RWS niet direct betrokken bij het overleg over de inrichting. Sterker nog, eigenlijk is dat geen goed nieuws.
Afgelopen dinsdag bleek weer eens, zoals we al eerder constateerden (zie De vlonderbrug: goed nieuws), dat zoiets als een vlonderbrug eigenlijk niet in hun rekenmodellen kan worden meegenomen. We hoopten dat ze daarom creatief met deze berekeningen willen omspringen, maar we vrezen nu dat dit niet het geval is. Het lijkt erop dat zo’n brug toch simpelweg als een soort dichte muur in de modellen wordt gestopt. Dat doet natuurlijk geen recht aan de werkelijke situatie. Het rekenmodel lijkt een soort parallelle wereld, die los staat van de nuances in het veld.

Maar toch…

Desondanks mogen we blij zijn dat nu ook de aannemers hun kennis op dat gebied in kunnen brengen. Wie weet, kan dat het verschil maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s