“Stroomlijn”

kap-beverbosje
Het bosje in de stroombaangeul, waarin de afgelopen jaren een beverfamilie woonde, is vorige week gekapt. (foto Johan Bekhuis)

Zo’n twee jaar gelden werden alle bomen in  de toekomstige “stroombaan” gekapt. Alle bomen? Nee, een beverfamilie bleef moedig weerstand bieden aan de schermstaarders en modellenmakers van Rijkswaterstaat. Ondanks het ontmoedigend kapbeleid rond hun burcht, bleven ze hardnekkig zitten waar ze zaten: in het bij iedereen bekende kleine bosje op het schiereilandje langs de grote baan door de Millingerwaard.
Tot afgelopen week. Het bosje is nu gekapt.
Weer is de Millingerwaard een stukje kaler geworden.

En het wordt nog kaler

Daar zal het niet bij blijven. Onder de naam “Stroomlijn” is Rijkswaterstaat bezig om in alle uiterwaarden bomen en struiken weg te kappen, die naar de mening van RWS de doorstroom bij hoogwater belemmeren. Ook de Millingerwaard zal aan de beurt komen. Met andere woorden, wie dacht dat we nu al het kapwerk wel hebben gehad, heeft het helaas mis. De Millingerwaard zal nog veel kaler worden dan ze nu al is.

Stroomlijnen met een botte bijl?

Waar er precies gekapt gaat worden, is nog niet helemaal bekend. Je mag er echter vanuit gaan, dat alle bomen naast de stroombaangeul in principe in de gevarenzone staan. Rijkswaterstaat beweert te luisteren naar omwonenden, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet kan herinneren dat er iets met ons is besproken. In de Rozet en het Gemeentenieuws is wel geadverteerd dat de plannen ter inzage lagen. Maar de meeste van u zullen dat over het hoofd hebben gezien. Het was overigens ook vrij lastig om via de geboden link erachter te komen, wat de plannen precies zouden gaan inhouden. Dat was toch echt voor doorbijters. Ik kwam er niet helemaal uit.
Je verwacht dat bij zulke ingrijpende plannen RWS de bewoners actief inlicht en in gesprek gaat. Precies zoals Staatsbosbeheer dat wel heeft gedaan. RWS heeft dat nagelaten.

Voor de stand van zaken, zie http://www.uitvoeringstroomlijn.nl/uw-uiterwaard/
In de Volkskrant is al eerder een kritisch stuk verschenen http://www.volkskrant.nl/binnenland/stroomlijnen-langs-de-waal-met-een-botte-bijl~a4354724/

Het geeft te denken: wat gaat dat voor onze gewenste rondwandeling betekenen? Als dat armetierige beverbosje door RWS al als een ernstig gevaar voor de veiligheid wordt beschouwd…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s