Brede steun voor wandelverbinding

Drukwerk

De afgelopen weken is Staatsbosbeheer gestart met het overleg waarin de inrichting van de Millingerwaard nog eens onder de loep genomen wordt. De sterke betrokkenheid vanuit het dorp en de regio bij dit blog, waarin opgeroepen wordt het wandelnet met de aanleg van een brug te herstellen en ook aantrekkelijk te maken, heeft daarbij zeker een rol gespeeld.
Aan het overleg namen medewerkers van Staatsbosbeheer, Stichting ARK en Wereldnatuurfonds, rivierkundige ecologen (die steeds nauw betrokken waren bij de planvorming in de Millingerwaard) en ondergetekende deel. In het overleg zijn de knelpunten en kansen voor natuur en recreatie besproken. Een wetenschappelijk onderzoeksbureau dat hiertoe de ervaring en deskundigheid in huis heeft, zal het resultaat van dit overleg verwerken tot een samenhangend voorstel.

De bedoeling is dat het voorstel, als iedereen akkoord is, vervolgens door een ingenieursbureau wordt doorgerekend. Dan zullen we weten of er geen ongunstige effecten zijn op de afvoer bij hoog water in de rivier. Het kan nog tot in deze zomer duren tot daar iets van bekend wordt. Uiteraard zal daarover in dit blog worden bericht.

Een warm pleidooi

Stichting Ark hield mede namens het Wereldnatuurfonds een warm en stevig pleidooi voor de brug. De organisaties voelen zich nog steeds erg betrokken bij de Millingerwaard. Dankzij hen is in de Millingerwaard de natuurontwikkeling van de grond gekomen. Het gebied is toen hét voorbeeld van natuurontwikkeling in Nederland geworden. Nu de struinmogelijkheden stevig zijn aangetast, wil Stichting Ark de omwonenden en alle natuur- en wandelliefhebbers die de struinnatuur van de Millingerwaard zijn gaan waarderen, niet in de steek laten. Het gevolg van het huidige werk is, zoals we allen uit eigen ervaring weten, dat er fors minder gewandeld wordt. Terwijl het toch van meet af aan één van de doelstellingen is geweest dat mensen vrij konden struinen om kennis te maken met de nieuwe natuur in de Millingerwaard. Het pleidooi van Stichting ARK en het WNF werd door alle aanwezigen gesteund!

Een nieuw idee

Vervolgens was de vraag hoe zo’n verbinding er dan uit moet komen te zien. Daarbij bleek het bijzonder nuttig dat enkele van de aanwezigen ruime ervaring en kennis hebben met rivierkundige processen. Zo wisten zij te vertellen dat onder bepaalde voorwaarden een lage dam helemaal niet zoveel invloed heeft op de gewenste doorstroming bij hoog water. Dat betekent dat je niet de hele 160 meter van de geul met een houten constructie hoeft te overbruggen. Een aarden dam, die deels begroeid zal raken, oogt een stuk natuurlijker dan een constructie, ook al is die grotendeels van hout. Zelf heb ik voorgesteld om over het diepste deel van de geul toch een niet te lange vlonderbrug aan te leggen. Op het plaatje boven zie je daar een tekening van. Zo’n combinatie dam/vlonderbrug heeft verschillende voordelen boven een dam over de gehele breedte. Eén daarvan is dat het voor nieuwe bezoekers meteen zichtbaar wordt, dat dáár de entree ligt naar het natuurgebied. Ze zullen dan niet zo geneigd zijn langs de geulen in het open gebied te gaan zwerven. Naar verwachting worden die namelijk erg aantrekkelijk voor watervogels. Die wil je dan liever niet onnodig verstoren.

De tijdelijke rondwandeling

De tijdelijke oplossing om deze zomer een rondwandeling te realiseren, zoals in het vorige bericht is voorgesteld, blijkt al wel op de borden bij de Millingerwaard te staan. Maar toch is alles nog afgesloten. Iedereen was het erover eens dat die route zo snel mogelijk zou moeten worden opengesteld. Voor dit blog is het verder een opsteker dat het onderzoeksbureau zelf voorstelt om na de werkzaamheden de brede, platgereden werkpaden zodanig onderhanden te nemen, dat er weer iets kan groeien en er op natuurlijke wijze aantrekkelijke, smalle paadjes kunnen ontstaan.

lelijk breed pad
Brede aangereden paden zullen onderhanden worden genomen, zodat ze op termijn kunnen veranderen in smalle, aantrekkelijke wandelpaden in het groen.

Wie durft?

Je kan constateren dat er binnen een jaar veel is gebeurd. In mei 2015 is dit blog gestart en wie had kunnen denken dat we nu op het punt zijn aangeland, dat er serieus onderzocht wordt, wat de mogelijkheden zijn. Dat is vooral ook te danken aan Staatsbosbeheer. Nog niet zo lang geleden verkregen ze pas het volledige beheer over de Millingerwaard. Daarbij kreeg SBB de oude plannen erbij “cadeau”. SBB bleek bereid en durfde het aan die opnieuw tegen het licht te houden, in overleg met direct betrokkenen: wat is de ruimte binnen de plannen voor de nieuwe en breed gedragen inzichten?

We moeten wel beseffen dat het nog lang geen gelopen race is! Eerst moeten de effecten op de rivier berekend worden. Pas als die gunstig zijn, kan er met andere instanties worden overlegd over de nieuwste voorstellen. Daarbij is te hopen dat ook zij bereid zijn tot flexibiliteit om eventuele ruimte in de plannen te benutten, zonder de rivierkundige voorwaarden aan te tasten.

 

Advertenties

3 gedachtes over “Brede steun voor wandelverbinding

 1. Geweldig Kees hoe je je voor dit project inzet, petje af,
  Als wij straks als Millingenaren en Kekerdommers door de “hernieuwde” Millingerwaard wandelen, zal er altijd aan jou Kees, gedacht worden, jij bent de motor achter deze klus.
  Ik vind het een geweldige prestatie tot nu toe en het gaat je lukken!!!!
  Hartelijke groet,
  Ans Stinnissen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s