Verdwenen paden, verdwenen wereld

zomeridylle MW
Er was nog een wereld te ontdekken in 2011. Nu is het op deze plek volstrekt kaal, en straks komt hier de stroombaangeul. Een brede watervlakte zie je dan.

Met een brug wordt het weliswaar mogelijk om weer ronden te wandelen, maar hoe boeiend is dat dan eigenlijk nog? Heel veel leuke plekjes en spannende paadjes zijn namelijk voorgoed verloren gegaan. En een flink aantal voorheen uitnodigende paadjes zijn strak en saai geworden.

Met een brug alleen zijn we er nog niet!

We willen daarom ook dat de Millingerwaard weer aantrekkelijk wordt. Met een brug alleen zijn we er daarom nog niet!

In dit blog zijn hier en daar al afbeeldingen verschenen van strakke, brede en platgereden paden. Als de graafmachines en vrachtwagens de Millingerwaard verlaten hebben, kan de natuur haar plek terugnemen. Maar de afwerking van kades en open gebieden wordt nu zo strak uitgevoerd, dat het maar de vraag is of de oude charme ooit nog terugkeert. Dat zal niet altijd vanzelf gaan.

In de jaren voor de ingreep heb ik veel foto’s gemaakt. Hieronder zie je een hele kleine keuze daaruit. Je ziet plekken en paden zoals ze ooit waren, en vervolgens een afbeelding van hoe ze er nu bijliggen. Weliswaar zijn die foto’s in de winter genomen, maar het is niet alleen het groen dat het verschil maakt… Enfin, je ziet het zelf. (Als je met de muis over de foto’s gaat, zie je de bijschriften; door erop te klikken zie je de foto vergroot)

Je ziet beelden uit een Millingerwaard die bestond uit een bonte verzameling van kleine werelden, verbonden door spannende paadjes. Dat is veranderd in een enkel grootschalig geulenlandschap. Als je zelf ook voorbeelden hebt: zet ze op de facebook-pagina!

Laten we Staatsbosbeheer inspireren om er meer van te maken!

En tot slot. Alle reliëf is uit het zand gestreken. Deze strakke, saaie zandvlakte gelegen in een lus van de nieuwe kade, zal vast wel weer begroeid raken. Maar was het echt nodig het zo strak af te werken alsof het een nieuwbouwterrein betrof, en geen natuur?

IMG_4879

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s