De brug in het nieuws

Oever met rode kornoelje
Beversporen en rode kornoelje aan de oever van een kwelgeul

Op 14 december is Nieuwsbrief nummer 9 verschenen over de Millingerwaard. Die wordt uitgebracht door o.a. Staatsbosbeheer, de provincie Gelderland en de aannemerscombinatie.

Onder het kopje “Bewonersinitiatief voor brug over kwelgeul” is er een stukje te vinden over de achtergronden van deze blogactie. Het feit dat er in de nieuwsbrief aandacht is voor de  wandelverbinding, is zonder meer een positieve ontwikkeling.
Maar de lezers van dit blog zien meteen al waar de schoen wringt: men heeft het over een brug over een kwelgeul. Een misverstand? Want daar schieten we namelijk niks mee op. Met alleen een brug over een kwelgeul zullen we nog steeds op en neer moeten lopen. En dat was juist niet de bedoeling!

In het kaartje hieronder kun je de termen vinden, die in het project voor de geulen worden gebruikt. Je ziet meteen dat we met alleen een brug over één van de kwelgeulen niet geholpen zijn. We kunnen pas een ronde maken als we de stroombaangeul kunnen oversteken.

VKA Millingerwaard_vegetatie_krantGelderlander_plat.pdf

We moeten dus hopen dat hier sprake is van een misverstand. In het gesprek dat deze maand gevoerd gaat worden met Staatsbosbeheer zal dit zeker ter sprake komen.

De Nieuwsbrief is o.a. te downloaden van de website van De Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort.

De Rozet
In het huis-aan-huisblad “De Rozet” van 23 december geeft de aannemerscombinatie antwoord op een aantal vragen die door omwonenden zijn gesteld. Vraag 3 in het artikel luidt” “Komt er een brug of iets dergelijks over de hoofdbaangeul?” Er wordt daarbij expliciet verwezen naar dit blog. Helaas zijn ook hier wat onnauwkeurigheden in de tekst geslopen. Er staat onder andere in dat ik de plannen ga “concretiseren” en “van een antwoord zal voorzien”.
Zoals je in de blog-post van 25 november kunt lezen (klik hier), heb ik samen met Stichting Ark in november echter al een voorstel ingediend. De bedoeling is dat de voorstellen met Staatsbosbeheer worden besproken. Dat zou in januari moeten gebeuren. Dan zullen we gezamenlijk de details van dat plan bespreken (concretiseren) waarmee de rivierkundige berekeningen kunnen worden gemaakt.

Dankzij Alphons van Winden is informeel al wel duidelijk geworden, dat het effect van een vlonderbrug eigenlijk niet eens te berekenen is in de gehanteerde modellen  (De vlonderbrug: goed nieuws!). Maar goed, we zullen het zeker moeten weten. En de opstelling van Rijkswaterstaat is vooralsnog onbekend.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s