Het is stil aan de overkant…

Nieuwe kwelgeul
Eén van de kwelgeulen op een zomeravond

Deze gedachte is de afgelopen weken misschien bij je opgekomen. Dat is niet verwonderlijk, want er verschenen al die tijd geen nieuwe berichten op dit blog. De reden daarvoor was dat er nieuwe ontwikkelingen op gang leken te komen. Waar zou dat toe leiden? Inmiddels is er meer duidelijkheid, dus tijd voor een nieuw bericht!

Na het bezoek van Alphons van Winden, Johan Bekhuis en mijzelf aan de locatie waar de brug wordt gewenst (zie “Oude en nieuwe plannen”), hebben we onze plannen en ideeën voor de Millingerwaard eens naast elkaar gelegd. We hebben ze vervolgens samengevoegd tot één gezamenlijk voorstel. Bij dat voorstel hoort een kaartje dat je hier kan bekijken (tip: je kan het kaartje vanuit je browser naar je bureaublad slepen en als grotere afbeelding openen; of aanklikken in je browser, dan wordt de kaart ook op groot formaat getoond).

VKA Millingerwaard_vegetatie_krantGelderlander_plat.pdfWaar het in dit blog in de eerste plaats om gaat, is natuurlijk de brug. Die zie je op zijn inmiddels vertrouwde plek. Ook leek het ons wenselijk een tweede, eenvoudige brug aan te leggen over de langste kwelgeul, zodat je daar niet steeds om hoeft te lopen. Het vergroot zo ook de mogelijkheden voor een bescheiden extra wandelrondje in een fraai en bijzonder deel van het gebied. Daarnaast is er in dit voorstel veel aandacht voor rustgebieden voor de dieren in de Millingerwaard. De vaste bewoners zou je kunnen zeggen. In dit blog is daar overigens ook al voor gepleit, zie “Rustgebieden voor de natuur”.
Verder zijn er diverse ideeën in het voorstel opgenomen om de ecologische kwaliteit te verbeteren.

Zicht op Kraaienwald
Het Colenbrandersbos, ofwel het Kraaienwald

Het voorstel is door Stichting ARK bij Staatsbosbeheer ingediend. In de afgelopen tijd is het wel duidelijk geworden, dat Staatsbosbeheer het eigenlijk ook wenselijk vindt de wandelmogelijkheden te verbeteren. Staatsbosbeheer heeft daarom het initiatief genomen om dit voorstel in januari eens grondig door te spreken met Stichting ARK en met mij. Doel van dat overleg is om al de onderdelen van het voorstel zodanig concreet te omschrijven, dat ze kunnen worden voorgelegd aan verschillende deskundigen. Die kunnen dan daadwerkelijk gaan beoordelen of en hoe deze ideeën alsnog ingepast kunnen worden in de huidige inrichtingsplannen. Dat zou volgend voorjaar dan moeten gebeuren.

Wellicht heb je, als je dit kaartje hebt bekeken, ook nog goede ideeën. Laat ze aan me weten, dan kan dat eventueel ook ingebracht worden in het overleg.

Advertenties

4 gedachtes over “Het is stil aan de overkant…

  1. Het is stil aan de overkant, maar regelmatig te druk in ons kleine dorp zolang daar geparkeerd wordt op de smalle, doorgaande Weverstraat.
    Ons voorstel is daarom dan ook om een (gratis?) parkeerplaats voor wandelaars en natuurliefhebbers buitendijks te maken, rechts naast de ingang bij de kerk. Daar waar de natuurbezoeker moet zijn. Die P zal bij hoog water waarschijnlijk onderlopen, maar aangezien er dan geen wandelaars zijn, hoeft dat geen probleem te zijn.
    De huidige parkeerplaats met slagboom binnendijks was ooit bedoeld en gedoogd voor ‘tijdelijk’ gebruik. Wandelaars zijn van harte welkom in Kekerdom, maar de overlast van auto’s is dat niet. Daarvoor moet een oplossing gevonden worden en het liefst tegelijkertijd met jullie mooie voorstel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s