Oude en nieuwe plannen

Visarend-wikipediaDonderdag 24 september zijn Johan Bekhuis (Stichting ARK), Alphons van Winden (Bureau Stroming) en ik bij elkaar gekomen om onze ideeën voor een verbeterde toegankelijkheid van de Millingerwaard te bespreken en af te stemmen. We zijn die dag ook op de plek gaan kijken, die naar onze mening de beste locatie is voor de vlonderbrug.
We hebben afgesproken dat we zelf een concreet plan gaan uitwerken, waarmee we de initiatiefnemers van het huidige inrichtingswerk enthousiast willen krijgen. Die zijn weliswaar niet onwelwillend, maar ze aarzelen nog. Nu duidelijk lijkt dat de rivierkundige eisen geen belemmering hoeven te vormen, vinden wij dat we de volgende stap maar eens moeten gaan zetten.
Ieder van ons zal vanuit zijn eigen expertise en vaardigheden zijn bijdrage leveren voor dat plan.

Augures
Tijdens ons bezoek aan de locatie van de gewenste brug, werden we verrast door een zeearend, die zich daar bleek op te houden. Toen de arend opvloog, werd hij lastig gevallen door een havik. De havik – toch ook niet klein – zag er uit als een mus naast die enorme zeearend. Het hoogtepunt kwam echter enkele minuten later. Vanuit de richting van de vogelkijkhut vloog zowaar een visarend op de zeearend af! We wisten niet wat we zagen!
Bij de oude Romeinen waren er zieners die de wil van de goden uit de vlucht van de vogels meenden af te kunnen lezen: de augures.
Wij waren maar zo vrij om in die traditie deze bijzondere waarneming van de twee zeldzame arenden in de Millingerwaard op te vatten als een gunstig voorteken voor ons plan!

Oud en nieuw plan
Wist je dat in 1997 al eens een inrichtingsschets voor de Millingerwaard is gemaakt? Die zou rond 2020 afgerond moeten zijn. Ruimte voor de Rivier speelde toen nog een rol, zoals in het huidige plan. Zie hiervoor de volgende interactieve site: http://issuu.com/ruimtevoorderivier/docs/14_410_rvdr_infographics_nl_jan2015_7d4eec6e581753

Vergelijk het maar eens met de oude plannen op de kaart hieronder.

Millingerwaardplan 1997

Advertenties

Een gedachte over “Oude en nieuwe plannen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s