De vlonderbrug: goed nieuws!

hoogwater bij vogelkijkhuis-still ARKUit het vorige bericht bleek dat een vlonderbrug een bijzonder kansrijke optie zou kunnen zijn om de stroomgeul te overbruggen. Daarmee zou de Millingerwaard weer volwaardige wandelmogelijkheden hebben. U kent de belangrijkste voorwaarde waar de brug aan moet voldoen: er mag geen opstuwend effect zijn op de hoogwaters in de rivier. Dit is een eis van Rijkswaterstaat.
Voor Staatsbosbeheer is het dan weer belangrijk dat een brug vanwege het beperkte budget eenvoudig en goedkoop in onderhoud moet zijn. Aanleg en onderhoud van een vlonderbrug lijken alvast een stuk goedkoper te zijn dan bij de eerder genoemde alternatieven. Dat zou geen belemmering mogen zijn.

Voor wat betreft het opstuwend effect heeft Alphons van Winden (Bureau Stroming) navraag gedaan bij een rivierkundige. Zijn antwoord was voor ons weliswaar niet onverwacht, maar je bent er toch blij mee: “Zo’n brug heeft een te verwaarlozen effect op de waterstanden”.

Het is zelfs zo dat het rekenmodel dat wordt gebruikt door Rijkswaterstaat, het WAQUA-model, de invloed van zo’n brug niet eens kan verwerken. Voor zo’n geringe invloed is het model te grof, aldus de rivierkundige. Als Rijkswaterstaat desondanks toch iets wil weten over de zeer kleine opstuwende invloed van bijvoorbeeld de pijlers, dan moet men gebruik maken van een rekentruc. Op basis van inzichten en ervaring wordt zo’n effect in aanvullende formules verwerkt. Die uitkomsten worden dan weer vertaald in parameters (gegevens) waar het WAQUA-model wél mee kan werken. Zo krijg je met enig kunst- en vliegwerk dan toch een idee van de opstuwing rond zo’n brug. En dan weet je zeker dat het verwaarloosbaar is. Het effect valt dan waarschijnlijk binnen de foutmarges van zo’n model.

Dat is uitstekend nieuws! Stap voor stap komen we verder.
De vlonderbrug lijkt een reële optie!

2 gedachtes over “De vlonderbrug: goed nieuws!

Plaats een reactie