De vlonderbrug in de Blauwe Kamer

brug Blauwe kamer-1Vlonderbrug in de Blauwe kamer (fotograaf onbekend)

In het blog-bericht “Brug in beeld” staat een aantal voorbeelden van bruggen of oversteekmogelijkheden. Daarbij probeerde ik er rekening mee te houden dat zo’n constructie de doorstroming bij hoogwater nauwelijks mag beïnvloeden. Dat leidde tot de ideeën voor bijvoorbeeld de hangbrug en de drijvende brug. Zowel een oud-medewerker van RIZA-Rijkswaterstaat als iemand van ingenieursbureau HKV, gespecialiseerd in water en veiligheid, wezen erop dat met hoogwater de meeste doorstroming juist in de hoogste waterlagen plaatsvindt. Doorstroming vlonderbrugIn de Millingerwaard is er pas sprake van sterke stroming als het water ruim over de Waaiboerhoeveweg heen gaat. Die heeft een hoogte van ongeveer 14,6 meter NAP. Bij de beoogde locatie van de wandelbrug loop je op ongeveer 11 m NAP. Het waterpeil zal daar dus (veel) meer dan 3,5 meter worden. Juist een hangbrug en een drijvende brug krijgen dan te maken met die zeer sterke stroming. Omdat losgerukte bomen en takken juist onder die omstandigheden hier in kunnen blijven hangen, is dat voor de doorstroming ook niet bepaald gunstig.

Een kansrijk alternatief?

Alphons van Winden (Bureau Stroming) die ruime ervaring heeft met projecten langs de rivier, kon dat bevestigen. Een ander type wandelbrug lijkt dan een betere optie: de vlonderbrug. Het is in feite een houten wandelpad op palen.

Bruggetje-in-de-Bisonbaai-2De brug in de Bisonbaai (foto van wandelblog Truus Wijnen)

Bij de Bisonbaai vind je er een. In de Blauwe Kamer bij Rhenen zie je eveneens een voorbeeld van een dergelijke brug (zie de eerste foto). Ook die brug in de Blauwe Kamer heeft te maken met sterk wisselende waterstanden en sterke stroming bij hoogwater. Zo’n brug is echter een stuk eenvoudiger aan te leggen en vraagt veel minder onderhoud dan de meeste andere alternatieven. Hij kan dus prima als voorbeeld en uitgangspunt dienen voor een brug over de stroomgeul in de Millingerwaard. De brug is op dezelfde hoogte aangelegd als de oevers die erdoor verbonden worden (maaiveldhoogte). Hoger aanleggen heeft geen zin, want als het water hoger staat, kun je er sowieso niet wandelen. Alphons van Winden veronderstelt dat de effecten op de opstuwing wel eens heel erg kunnen meevallen, omdat deze brug bij sterke stroming in de Millingerwaard zo diep onder water ligt. Hij heeft een rivierkundige daarom de vraag voorgelegd, wat die verwacht van de opstuwende effecten van zo’n vlonderbrug. Daar kom ik vanzelfsprekend nog op terug. Wordt vervolgd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s