Op weg naar een plan

galloway schurkend

Iedereen is zo langzamerhand wel teruggekeerd van vakantie. Tijd om dit blog en de actie voor een beter toegankelijke Millingerwaard met spannende paadjes weer op te pakken. Misschien herinnert u zich nog de aankondiging dat er op voorstel van Staatsbosbeheer een bijeenkomst was afgesproken, om te bekijken hoe we verder kunnen gaan. Welnu, dat gesprek heeft op dinsdag 25 augustus plaatsgevonden.

Het gesprek vond plaats op het kantoor van Staatsbosbeheer in de Groenlanden. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de aannemerscombinatie, de projectmanagers van SBB (die de huidige werkzaamheden in de Millingerwaard begeleiden) en de boswachter van de Gelderse Poort. Eigenlijk was iedereen het erover eens dat een of andere extra oversteek wenselijk is. Dat is op zich een mooi begin, natuurlijk. Maar is het ook mogelijk?

De huidige vergunning voor de aanleg van de geulen ligt namelijk vast. Muurvast. Er is heel nauwkeurig in omschreven hoe het graafwerk moet worden uitgevoerd. Omdat daarin alles met elkaar samenhangt, kan je niet zomaar iets veranderen. Dat is alsof je een kaart uit het kaartenhuis trekt. Zoals u weet, gaat het er in de eerste plaats om, de waterstanden in de rivier bij hoge afvoeren te verlagen. En hoeveel die waterstand moet zakken, dat is op de centimeter berekend.
Als je een nieuwe wandelontsluiting over de hoofdgeul wilt, zul je daarom bij de rivierbeheerder (Rijkswaterstaat) een andere, geheel nieuwe vergunning moeten aanvragen. Voor je die stap zet, moet zo’n plan aan vier voorwaarden voldoen.
(1) De oversteek, in welke vorm dan ook, moet goed te beheren zijn.
(2) Het plan moet “vergunbaar” zijn; dat wil zeggen dat er geen effect mag zijn op de vastgestelde waterstand in de rivier, zodat Rijkswaterstaat een vergunning kan afgeven.
(3) Er moet eenmalig geld gevonden worden voor de aanleg en de procedure.
(4) Er moet geld gevonden worden voor onderhoud en beheer van de oversteek door Staatsbosbeheer, want in het huidige budget voor de Millingerwaard is daar uiteraard geen rekening mee gehouden.

Als je wilt nagaan of deze voorwaarden haalbaar zijn, zal er dus eerst een uitgewerkt voorstel voor een oversteek moeten worden gemaakt, met verschillende alternatieven! Die kun je dan toetsen aan die voorwaarden. We hebben afgesproken dat er aan zo’n voorstel gewerkt gaat worden.
Als dat er is, komen we weer bij elkaar.

Advertenties

Een gedachte over “Op weg naar een plan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s