Twee bruggen in de Stadswaard

Brug StadswaardLowRes De brug over ’t Meertje en de nieuw geplande brug op de kaart

Op 7 juli houdt Staatsbosbeheer een inloopbijeenkomst over de Stadswaard bij Nijmegen. Ook daar wordt een nieuwe geul gegraven. Er is een brug in de plannen opgenomen. Een mooi initiatief! Dit is zelfs de tweede brug, want over ’t Meertje ligt er al één. De betreffende post van het blog van Staatsbosbeheer kun je hieronder lezen.

INLOOPBIJEENKOMST STADSWAARD OP 7 JULI
Geplaatst op 2 juli 2015 door rivierengebied
De Stadswaard grenst aan Nijmegen en is via een bijzonder bruggetje vanaf de Waalkade toegankelijk voor bewoners en recreanten. De Stadswaard wordt heringericht om natuurwaarden tot ontwikkeling te brengen. De geplande herinrichting bestaat onder andere uit het graven van een nevengeul van de Waal, zodat de oude, hoogdynamische rivierdynamiek weer terugkeert. Over de geul komt een brug zodat er een doorgaande struinroute voor wandelaars blijft bestaan. Het uiteindelijke resultaat is een aantrekkelijke en spannende uiterwaard voor bezoekers die de riviernatuur van dichtbij kunnen beleven. (…)  Op dinsdag 7 juli is er een inloopbijeenkomst waar u zich aan de hand van informatiemateriaal kunt laten voorlichten over de voortgang en uitvoering van het project Stadswaard. De omgevingsvergunning ligt naar verwachting begin augustus ter visie.

Hoge rivierdynamiek

Voor de Millingerwaard is het interessant dat hier sprake is van een hoog-dynamische uiterwaard. Dat wil zeggen dat de rivier er vrij spel heeft. Toch blijkt het mogelijk een (tweede) brug te bouwen. De dynamiek in de Millingerwaard is lager. De Waaiboerhoeveweg vormt namelijk een dam, waar het rivierwater alleen bij extreem hoge waterstanden overheen spoelt. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1995. Wel zal de Millingerwaard straks vaker onderlopen, maar dat gebeurt normaal gesproken doordat het water bij de monding van de geul naar binnen komt: het water stijgt en daalt, zonder dat er sprake zal zijn van sterke stroming.  Voor de bouw van een brug lijkt dat dus niet het grootste obstakel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s