Brug in beeld

Graven hoofdgeul

Graven aan de hoofdgeul bij de Beijer

Hoewel je nu al geen rondwandeling kunt maken, moet de hoofdgeul er nog komen. De oversteek die in het voorkeursalternatief was ingetekend (zie de betreffende post in dit blog), steekt de hoofdgeul over tussen de laatste (meest oostelijke) en voorlaatste zijgeul. Die zijgeulen heten in het plan overigens kwelvingers. Ze zijn bedoeld om helder kwelwater aan te trekken. De hoofdgeul is behoorlijk breed en diep. Bij de gemiddelde waterstand (8,50 m boven NAP) is de breedte ter hoogte van onze oversteek 162 m, de grootste diepte is er ongeveer 3,5 m. Dat die bij lage waterstanden ooit gaat droogvallen, daar kun je beter niet op rekenen. Het profiel hieronder is gebaseerd op profiel nr. 8 uit de ontgrondingsvergunning. (Tip: je kunt de afbeeldingen vanaf de website naar je bureaublad slepen; je kunt ze dan in meer detail bekijken). Profiel 8

De oever waar we niet zijn, noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland
(Drs. P)

Om aan die overkant te kunnen komen, zijn verschillende oplossingen denkbaar. Er worden hier een viertal ideeën getoond. Ze hebben allemaal hun eigen plus- en minpunten. Dan kun je denken aan zaken als “gebruiksgemak”, wisselende waterstanden, technische haalbaarheid, financiën, onderhoud, etc. Overigens zijn ook combinaties mogelijk van de hier gepresenteerde opties. Denk aan de verbinding tussen Denemarken en Zweden, waar een brug en tunnel zijn gecombineerd om de Sont over te steken. Op de plaatjes is rechts de zuidoever. Dat is de plek waar je aankomt vanaf de parkeerplaats aan de Lange Paal.

1. Hangbrug Profiel 8-hangbrug 2. Drijvende brug, pontonbrug Profiel 8-drijvende brug 3. Trekveer Profiel 8-trekveer 4. Verlaagde dam met duikers Profiel 8-duikers Deze optie is waarschijnlijk alleen in combinatie bruikbaar.

Advertenties

2 gedachtes over “Brug in beeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s