Rustgebieden voor de natuur

Als reactie op dit blog zijn enkele bezorgde reacties gekomen waarin de vrees wordt uitgesproken dat een wandelroute via de brug teveel verstoring veroorzaakt in de natuur. Veel dieren hebben inderdaad rust nodig, zeker in de broedtijd.

De uiterwaarden zijn voor vogels als veldleeuwerik en graspieper bijvoorbeeld een laatste toevluchtsoord. Van de akkers en weilanden zijn ze vrijwel verdwenen. Omdat ze hun nestjes op de grond maken, zijn ze gevoelig voor verstoring. Daarnaast zijn er prachtige beesten zoals de zeearend, of bijvoorbeeld reigers en lepelaars die alleen genoegen nemen met absolute rust om tot broeden te komen.

Seeadler-flug

Zeearend (Wikipedia)

Onbekend maakt onbemind

Mijn overtuiging is dat het voor behoud van de natuur op langere termijn belangrijk is dat mensen de kans moeten krijgen er van te genieten, dat ze met mooie ervaringen of waarnemingen kunnen thuiskomen. Want ook hier geldt: onbekend maakt onbemind. De boel helemaal afsluiten helpt dan niet. Er moet dus een balans zijn tussen toegankelijkheid voor wandelaars/natuurliefhebbers, en rust voor dieren.

In de oude situatie kon je bijna overal komen. Geweldig om te struinen! Maar voor veel dieren niet ideaal. Op het kaartje is aan weerszijden van de paden een strook van ongeveer 70 meter gemarkeerd. 
Millingerwaard-rustgebieden voorLaten we voor het gemak aannemen dat in die strook van 140 meter dieren last hebben van verstoring door de aanwezigheid van wandelaars. Dan zie je dat in de oude situatie er eigenlijk vrijwel nergens echt rustige plekjes waren. Het waren maar kleine oases van betrekkelijke rust. Je kon er nl. nog steeds komen 

Landtongen en eilanden

In de nieuwe situatie met de beperkte wandelmogelijkheden is er vanzelfsprekend meer rust. Maar zelfs met de in dit blog voorgestelde brug-route, zijn er ten opzichte van vroeger meer en vooral grotere gebieden waar het rustiger wordt. De kaart laat nu het volledige plan zien, zoals dat uit het document op de website van DLG was te halen. De geul mondt dan ver voorbij de Kaliwaal uit in de rivier. De landtongen tussen de geulen zullen rustiger worden, er lopen geen paden. De route waar dit blog over gaat, loopt over een landtong waarvan het westelijk deel door de aard van de begroeiing nu al minder toegankelijk is. Het rivierduin wordt zelfs een kilometers lang schiereiland!

VKA Millingerwaard_vegetatie_krantGelderlander_plat.pdf

De nieuw ontstane rust blijft dus ook met de brugroute grotendeels gehandhaafd, en als wandelgebied wordt de Millingerwaard toch weer aantrekkelijk.

Grote winst voor de natuur betekent echter ook een grote winst voor wandelaars! Wie komt er niet graag thuis met verhalen dat er een zeearend rondvloog, of dat het een gekkenhuis was bij een lepelaars-kolonie. Wil je als wandelaar zoiets ooit meemaken, dan moeten er eilanden worden gecreëerd waar absolute rust heerst. Zonder aan de wandelmogelijkheden afbreuk te doen, zijn er diverse opties. Twee voorbeelden. Ten westen van de voorgestelde brug zie je al een mogelijkheid om de punt van de landtong tot een eiland om te vormen. Helemaal spectaculair is de mogelijkheid om aan het eind van het rivierduin, aan de andere kant van de Kaliwaal een groot eiland te maken. En dat is vanaf de dijk ook nog eens uitstekend te bekijken!

Eurasian_Spoonbill

Lepelaar (Wikipedia)

Kortom, ook als de mogelijkheden voor de wandelaar worden uitgebreid zoals in dit blog wordt voorgesteld, zijn er gelukkig volop mogelijkheden om dat te combineren met rustige moerassen en bossen en zelfs met voor recreanten ontoegankelijke eilanden. Daar heerst volledige rust. De dieren die daar op afkomen, maken een wandeltocht in de Millingerwaard pas echt bijzonder!

Advertenties

Een gedachte over “Rustgebieden voor de natuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s