Een brug in de Millingerwaard

Impressie brug Millingerwaard_zoom

HET KAN BETER

De Millingerwaard is sinds het midden van de negentiger jaren ontwikkeld tot een gevarieerd en bijzonder natuurgebied dat landelijke vermaard is geworden. Het is ook een populaire recreatieve bestemming geworden. Er wordt enorm veel gewandeld door inwoners van Kekerdom, en door mensen uit de regio en van ver daarbuiten. Veel mensen komen speciaal hier naartoe voor de bijzondere natuur.

Kattegat

Sinds 2014 wordt in de Millingerwaard een nieuw geulensysteem gegraven. De bedoeling is dat hiermee de waterstanden in de Waal bij hoogwaters lager zullen worden.

Voor wandelaars was het gebied tot voor kort ook nog eens zo aantrekkelijk omdat je de vrijheid had te zwerven waar je maar wilde, tot ver buiten de paden. Er waren zoveel mogelijkheden om het gebied te voet te doorkruisen, dat elke wandeling weer net wat anders kon zijn en dus altijd verrassend.

Millingerduin IMG_3672 IMG_3569

Dat de het nieuwe geulensysteem deze ongekende wandelmogelijkheden zou beperken, was van meet af aan duidelijk.

Maar dan nog valt het resultaat bij de Kekerdommers, wandelaars en natuurliefhebbers nu al behoorlijk tegen. Alom hoor je teleurstelling en zelfs boosheid. In Kekerdom heerst het gevoel dat de Millingerwaard van ze is afgenomen. En dat terwijl de hoofdgeul nog gegraven moet worden!

VKA Millingerwaard_vegetatie_krantGelderlander_plat.pdf

In deze blog wil ik als bewoner van Kekerdom daarom een actie starten om de toegankelijkheid van de “nieuwe” Millingerwaard voor wandelaars te verbeteren. Bovendien kunnen de paden op een aantal plekken met weinig inspanning veel aantrekkelijker worden gemaakt voor de wandelaars.

De wandelmogelijkheden moeten uitgebreid worden, de paden moeten paadjes worden.

Zoals voor 2014 zal het nooit meer worden. Maar het kan beter! Veel beter.

HEEN EN WEER WORDT HET MOTTO

Je ziet hier twee kaartjes waarop de wandelmogelijkheden zijn ingetekend. Om het duidelijk te houden zijn de bossen weggelaten.

Wandelmogelijkheden MW

Links zie je de situatie voor de grote werkzaamheden, rechts hoe het er komt uit te zien als ze klaar zijn. Een groot deel van het geulensysteem is overigens nu al aangelegd

Alleen de onverharde paden zijn weergegeven. Dat zijn de routes waar je echt in het natuurgebied bent. Een uitzondering vormt het oude, smalle fietspaadje langs het Kraaienwald (Colenbrandersbos).
De paden en paadjes zijn zwart. De oranjebruine lijnen geven aan waar je buiten de paden kunt zwerven. Vaak lopen daar trouwens koeien- en paardensporen, leuk om te volgen.
Ook is aangegeven waar je de wegen en dijk verlaat en het natuurgebied ingaat.

De hoofdparkeerplaats is herkenbaar aan het parkeer-icoontje, bij de Lange Paal.

zwartestern-plas

In de oude situatie kon je vanaf elke ingang over een netwerk van paadjes en sporen zwerven. Na een leuke rondwandeling kwam je dan weer terug.
Ook de lengte van de wandeling kon je makkelijk aanpassen. Dit netwerk van paden en sporen maakte het mogelijk dat je zelf de lengte van je wandeling koos, al naar gelang het je uitkwam.
Wilde je na het werk en avondeten even een avondwandelingetje maken? Dat kon. En zelfs dan waren er vanaf elke punt nog altijd meerdere mogelijkheden. Zo bleef het boeiend.

Dat het, laten we zeggen, na 2016 erg eenzijdig wordt, is al in één oogopslag duidelijk.

Maar er is meer over te zeggen. Laten we de kaart nog eens bekijken.

Wandelmogelijkheden MW

Wat iedereen nu al ervaart, springt ook op de kaart meteen in het oog: je kan vanaf de startpunten geen rondwandelingen meer maken in het natuurgebied. Nou ja, een heel kleintje tegenover Kekerdom, als je weer terug bent is de koffie bij wijze van spreken nog warm. En ’s avonds nog even een rondje wandelen? Helaas.

En verder? Als je nu gaat wandelen, heb je geen andere keus dan hetzelfde pad terug te lopen. Heen en weer.

En daarbij is een groot deel van de paden breed. Daar is de lol snel vanaf.

IMG_4533

Als je echt een ronde wilt lopen, dan is er nog één mogelijkheid over. Dan moet je wel minimaal 8 km lopen. Minder kan niet. Bovendien zul je dan voor lief moeten nemen dat een groot deel van je wandeling niet over paden in en door het natuurgebied gaat. Je zult vanaf de zuidelijke punten via de Waaiboerhoeveweg  W moeten rondlopen, of andersom. Helaas zul je dan over de kaarsrechte Waaiboerhoeveweg moeten lopen, en vervolgens op het fietspad op de dijk. Dat is maximaal 4 km over verharde wegen en paden buiten het natuurgebied. Vanaf de Lange Paal (P) kun je nog een anderhalve kilometer door de uiterwaard, en het verharde deel beperken tot 2,5 km.

IMG_4531

Een voorbeeld: wil je in de toekomst bijvoorbeeld het bomen-monument op het rivierduin bezoeken, dan zul je vanaf de kerk (K) 3 km op en neer moeten lopen. Ook in de zogenaamde struingebieden tussen de geulen zul je heen en weer moeten. Temeer daar de stroken land tussen de geulen vrij smal zijn.

Heen en weer, dat wordt dus het motto voor wandelen in de Millingerwaard.

DE HOOFDINGANG. OEPS!

Enkele jaren geleden is de hoofdparkeerplaats verlegd van Kekerdom naar de Lange Paal. Wie daar straks de Millingerwaard in wandelt, loopt na enkele honderden meters tegen de hoofdgeul aan. Aan de overzijde lonkt het natuurgebied. Hoe kom je daar? Dat was toch het doel van je uitstapje?

Dan heb je twee mogelijkheden: toch maar weer teruglopen naar Kekerdom, en dan de geul over via de enige (brede) pad waarover dat nog kan. En natuurlijk weer enkele kilometers heen en weer.

Of je kan omlopen via het noorden naar de Waaiboerhoeveweg. Of daar een paadje gaat komen is nog niet duidelijk. Nu is daar prikkeldraad gezet. Vooralsnog moet je eerst 2,5 km over steen en asfalt.

Kortom, de hoofdingang ligt als gevolg van de nieuw gegraven geulen niet bepaald op een logische plek.

EEN BRUG

Zoals al eerder is gezegd: de mogelijkheden die er eerst waren,zijn voorgoed verleden tijd. Toch kan er iets gedaan worden zodat de Hoofdingang toch op een logische plek ligt, en waarmee er tegelijk een mogelijkheid is om  een interessante rondwandeling te maken en er bovendien een extra mogelijkheid komt voor een kort wandelingetje voor de Kekerdommers.

Zo wordt de Millingerwaard weer een aantrekkelijke bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Er zou dan ter hoogte van de Lange Paal een brug over de hoofdgeul moeten worden aangelegd. Op de kaartjes zie je wat de nieuwe mogelijkheden kunnen zijn.

Wandelmogelijkheden MW brug

Bij Nijmegen is in de Stadswaard ook een geul gepland. Daar is wel meteen voorzien in een wandelbrug over die nieuwe geul. Dus waarom zou dat hier niet kunnen?

Impressie brug Millingerwaard_zoom

De brug op de foto is gemodelleerd naar een hangbrug in Lapland. Deze bruggen overspannen brede rivieren met vaak sterke stroming. Zeker in het voorjaar kolkt het water daar doorheen.

In de Millingerwaard zal er slechts bij extreem hoog water een sterke stroming ontstaan, omdat het water uit de rivier dan over de Waaiboerhoeveweg de hoofdgeul instroomt. De laatste keer dat dat gebeurde is alweer 20 jaar geleden. Meestal zal het water vanuit Erlecom de Millingerwaard instromen. Het water in de geul stijgt dan, sterke stroming is er niet. En vervolgens zal het water weer zakken en rustig wegstromen. Daar kan zo’n brug wel tegen.

Je zou de brug zo kunnen ontwerpen dat het hangende deel bij dreigend extreem hoogwater verwijderd kan worden. De meeste winters kan het dan echter gewoon blijven hangen.

VKA Millingerwaard_vegetatie_krantGelderlander_plat.pdf

REAGEER!

Als je dit een aantrekkelijk idee vindt, laat het dan weten. Je kunt reageren via deze website (zie de link “een reactie plaatsen” boven aan deze pagina) of binnenkort via de bijbehorende facebook-pagina. Eigen ideeën en suggesties zijn uiteraard ook welkom. We houden Staatsbosbeheer op de hoogte, laat uw stem horen!

23 gedachtes over “Een brug in de Millingerwaard

  1. 26 September 2019 – We hebben nu 4 plaatsen om de polder in te gaan, dat is via de Waiboerweg en vanaf de grote parkkeerplaats over de dam richting Waiboerweg. Dus langs die dam over het zand omdat er bij hoog water een gedeelte dam is weggespoeld. Dan komt op de kronkelende dam richting Vogelkijkhuis. Vanaf de Kekerdomse Kerk over normale weg en Bij de oude steenfabriek de dam die het water in de polder moet houden als het waalwater zakt. Eind 2020 zijn de werkzaamheden in de Polder afgerond en is de zandwinning installatie gedemonteerd. Het probleem bij hoog water is dat beide dammen vaak onder water zullen staan en niet bewandelen zijn. Maar Controleren Hoog water in Lobith moet het water onder de 7.80 meter ANP staan om over de 2 dammen te kunnen.

    Like

  2. Vandaag 4 September 2018 een bezoek aan de Zandwinning gebracht, en veel foto’s en ook filmpjes gemaakt. Kees Nuijten heeft met deze blog velen een plezier gedaan! Mijn Blog loopt een beetje parallel aan de blog van Kees. In April 2015 ben ik ook gestart met volgen van de werkzaamheden in de Polder. Een dam is er al en die loopt richting eerste huis aan de Waiboerweg, maar er is nog een opening waar de zandzuiger nog door kan. Met de festiviteiten op 9 September 2018 in Kekerdom waar 25 jaar Millingerwaard word gevierd tijdens de Landschapsparade, is na veel reacties over de kuilen in de toegang weg bij de kerk in Kekerdom naar de Polder gaat Firma Daamen ook vandaag 4 September de kuil opvullen en aan trillen, mooi op tijd! Volg ook mijn Blog:
    https://whmgipman.wordpress.com/ ( Of invullen bij Google: Spaces van Wil.

    Like

  3. Ik hoor geluiden van mensen die nooit meer de waard in gaan omdat ze niet kunnen aanzien wat er mee gebeurt – en ik hoor geluiden van mensen die eindelijk de waard in gaan, omdat ze nu de weg weten en makkelijk kunnen fietsen – en ik hoor geluiden van van alles wat daar tussen zit.

    Mijn Beleving: ik heb gelukkig nog de ervaringen in mijn hart (en als natuurgids jong en oud daarin mee genomen) van de vlondertjes door het moeras, de ene keer ontspannen er overheen lopend (droog) en de andere keer wiebelend op los liggende plankjes met het water aan de voeten ….. links en rechts verrassende beversporen, nieuwe knaag …. grote diversiteit in plekjes met even diverse flora en fauna ……. duiken onder struiken door vol webjes en beregent worden door de spuugbeestjes op het oude treinspoor- paadje …. en ga zo maar door. Mensen die mee liepen en positieve natuurbelevingen hadden en daardoor meer betrokken raakten – echt geraakt werden, soms ontroerd en geïnspireerd etc. Die struinwaarde is wat mij betreft i.d.d. nu grotendeels verdwenen. Wát een brede paden, We hoeven er toch niet met een auto door?

    En ik denk: Voor hoe lang …. de natuur neemt uiteindelijk het roer toch weer over hoop ik. Ben benieuwd hoe het gebied zich nu + na alle werkzaamheden gaat ontwikkelen. Otters, nieuwe vogelsoorten die er kunnen broeden, …. .

    Verder vind ik de geulen erg diep, terwijl de breedte er van bij laag water uitnodigt tot “slootje springen” of er een plank overheen leggen (wellicht nét te breed) om toch bij mijn lievelingsboom te kunnen komen die nu op een eilandje staat …. in elk geval houdt de begaanbaarheid ook mij bezig hoe de korte en lange rondjes te kunnen maken – liefst zonder een pad te zien – wat ik hier juist altijd als zo uniek heb ervaren. Een vlot of kano neerleggen misschien om de “vingers” over te kunnen steken. Want ik begreep dat het de bedoeling was dat tussen de vingers struingebied zou worden – maar nu lees ik in blogs dat die gebiedjes nu zijn ingenomen voor rust & door broedvogels. ….. logisch, zou ik ook doen. Wat nu…… anticiperen maar weer?!

    Like

  4. Beste Kees,

    Probleem en oplossing heb je helder beschreven, ik stem voor als er iets te stemmen valt. Het idee van Hans hierboven, iedereen een plank bijdragen, vind ik wel een originele manier van crowdfunding.

    Ton van Vlerken

    Like

  5. Beste Kees,

    Duidelijk verhaal. Ik ben het volledig met je eens. Ik kom al 35 jaar regelmatig vanuit Nijmegen over om te struinen en heb tot nu toe, de laatste tijd soms met enige moeite, mijn weg om de geulen kunnen vinden, maar na het graven van de hoofdgeul wordt rondstruinen wel heel lastig. Volgens mij kunnen natuur, ruimte voor de rivier en recreatie in de vorm van wandelen prima samen gaan.

    Mattie Zwitserloot

    Like

  6. Beste Kees,

    Mijn man en ik wonen sinds een jaar in het prachtige Kekerdom en we zijn ontzettend blij om zo dicht bij de natuur te wonen.
    Geregeld maken we lange wandelingen in de Millingerwaard.
    De geulen zijn een noodzaak, maar het maakt het gebied om te wandelen wel kleiner. Niet alleen voor de mens, maar zeker ook voor de paarden en de runderen!
    Wij zijn voorstander van ‘natuurlijke wandelpaden’, maar het mag nooit ten nadele zijn van de dieren. De Millingerwaard is in de eerste plaats van hen en zij hebben recht op rust en ruimte.
    Als de brug(gen) er niet komt/komen, dan zouden bijvoorbeeld een paar mooie, houten uitkijktorens een optie zijn? Er is dan helaas minder wandelgelegenheid, maar men kan wel op die manier van de vogels en andere dieren genieten.

    Vriendelijke groeten,
    Bas en Veronika

    Like

  7. Dag Kees, Goed initiatief. Ik weet dat leerlingen van het Karel de Grote College in Nijmegen tijdens activiteitenweken de Millingerwaard bezoeken. Nu al vernam ik teleurstelling over de toegankelijkheid. Willen we jonge mensen blijven interesseren voor natuur(behoud) dan is het wel heel plezierig als de Millingerwaard een aantrekkelijk bestemming blijft, waar je meer kan doen dan alleen een stuk heen en terug lopen.
    Frans

    Like

  8. Heel blij met je initiatief! Ik ben vanwege de natuur naar Kekerdom gekomen. Je slaat met je analyse én je oplossing de spijker op de kop.

    Like

  9. Beste Kees,
    Goed initiatief om dit probleem aan te kaarten en reacties uit te lokken.
    Kunnen rondwandelen over paadjes, dat is wat ik wil in de Waard. Hoe? Daarvoor lijkt de brug me aan de ‘zware kant’, maar dat is uit een plaatje niet goed op te maken voor een leek als ik. Wat dacht je van een trekpontje, vergelijkbaar met Persingen? Zou dat misschien die avontuurlijke route zijn waar DLG eerst op doelde?
    Succes met het vervolg.

    Like

  10. Wat een heldere uitleg en illustratie van een alternatief idee. Solliciteren bij SBB zou ik zeggen want daar kunnen ze dit talent gebruiken.

    Like

  11. Beste Kees,

    Bij het horen van dit idee dacht ik, het moet niet gekker worden. Zoals het voorstel er nu ligt lijkt het me niet realistisch om op die plek een brug (of een ander element te plaatsen). De plek waar de brug weer aan land komt tussen de 2 kwelgeulen in is na het graven een stuk rustiger geworden, wat zeer gunstig is voor de vogels in dit gebied. Zo zaten er deze zomer meerdere Zomertalingen en zelfs verschillende (!) Zeearenden verbleven langdurig op deze locatie tussen deze twee kwelgeulen in. Ik snap dat er ook voldoende ruimte moet zijn voor recreatie, maar juist in een natuurgebied is rust voor vogels een belangrijke factor voor broedsucces. In de oude situatie (voor de kwelgeulen) was het zeker niet gelukt om Zeearenden te laten vasthouden in het gebied en ze te laten overnachten. De Zomertalingen worden nu ook minder verstoord.

    Ook vind ik een brug niet in het landschap passen. Als jullie het oke vinden wil ik wel meedenken over oplossingen. Ik woon zelf in Millingen en ben bijna wekelijks in het gebied te vinden.

    gr, Vincent Sanders

    Like

  12. Beste Kees,

    Wat ik mis in jou analyse is het rekening houden met natuurwaarden. Juist door sommige delen niet bereikbaar te maken voor recreanten creëer je hier rustgebieden. Wat we nodig hebben ik een mooie tussenweg, ruimte voor natuur en recreatie. De analyse van jou is primair gericht op recreatie en andere belangen komen niet aan bod. Een gemiste kans!

    Like

  13. Beste Kees,

    Een uitstekende analyse en fraai vorm gegeven. Ben er helemaal mee eens en ondersteun dit initiatief van harte. Minimaal een brug moet er komen.
    Ik ben IVN-natuurgids en leidt groepen in de Millingerwaard. Ook voor bezoekende groepen is het minder interessant geworden door het heen en weer geloop.

    groeten, Pieter Thissen

    Like

  14. Ik kom vaak uit Nijmegen om hier te struinen. Het wordt nu een stuk minder interessant. Ook al gedacht om met een burgerinitiatief geld in te zamelen voor de brug? Ik wil wel een plank/planken van de hangbrug financieren….

    Groeten, Hans de Leeuw

    Like

  15. Ook wij houden van het struinen door de Waard en hielden argwanend de plannen en uitvoering in de gaten.. Dat de ‘ avontuurlijk route’ is weggevallen, is op z’ n zachtst gezegd een “enorme tegenvaller”! We steunen dit goed onderbouwd initiatief volledig.

    Like

  16. Ha Kees, een goed idee dat ik van harte ondersteun. Om “de mensen” optimaal te laten genieten van de ruimte voor de rivier projecten, waar dit in zekere zin ook bij hoort, moet een goede ontsluiting een belangrijke factor zijn.

    Like

    1. Hoi Kees,

      Wat een fijn initiatief. Steun dit van harte. Ik verlang weer naar het struinen! Ik stuur het door naar mijn adressenbestand.

      Like

  17. Hei Kees! Goede analyse en perfecte illustratie van het probleem, De brug is essentieel, voor de wandelmogelijkheden, de kleinere paadjes voor de sfeer. De eerste zie ik nog wel gebouwd worden. Wat zou het mooi zijn als ook de “snelweg” die het gebied nu doorkruist weer een kronkelig en afwisselend pad zou kunnen worden.
    Die ene brug is een mooi begin. Twee of drie kleinere erbij, op goed gekozen plekken over kwelvingers heen, zouden een groot deel van de oorspronkelijke wandelmogelijkheden herstellen, met ruime variatiemogelijkheden wat afstanden betreft.
    Ik gun je initiatief een enorme bijval, en daarmee ons dorp weer een aantrekkelijk en uitnodigend wandelparadijs.

    Like

Plaats een reactie